Bulgur İmalatçılarının yaşadığı sorunları yakından takip eden Mut TSO yönetimi, Dış Ticaret Müsteşarlığından Genel Müdür seviyesinde bir yetkilinin Mut'ta olmasını fırsata dönüştürmek için, hem tanışma, hem de sorunları paylaşarak çözüm yolları üretmek adına bu toplantıyı düzenledi.Toplantıya Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Sever, Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Ata, TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Merdin, TSO Meclis Başkanı Abdurrahman Yüksel, Bulgur İmalatçıları ve diğer kurumların temsilcileri katıldı.Toplantıda;
Kanun gereği kapalı sistemde el değmeden yapılan imalatın rekabet halinde olduğumuz Gaziantep yöresinde yeterli kontrol ve denetim yapılmadığı için zarara uğranıldığı, bu durumun haksız rekabete yol açtığı değerlendirildi. Buğday işlenmek için satın alınırken % 1 Bulgura Dönüştükten sonra % 8 KDV alınıyor. Bulgurdaki yüzde 8 KDV oranı üreticileri mağdur ediyor. Üreticiler yüksek KDV oranı nedeni ile pazar bulmakta güçlük çekiyorlar. Bulgurda KDV oranının, mercimekte olduğu gibi yüzde 1'e çekilmesinin, ülke ekonomisine katkı açısından yerinde bir karar olacağı gündeme getirildi. Ayrıca, halkımızın temel besin kaynağı olan bulgurun tüketiciye daha ucuz fiyatla sunulabileceği değerlendirildi. Mut bölgesi buğdayının bulgurluk buğday için istenen kalitede olduğu, gereken çalışmalar yapılırsa "Mut Bulguru" nun dünya çapında bir marka olabileceği değerlendirildi.Bu değerlendirmeleri dinleyen Sever; sizler, başta Mut TSO olmak üzere bütün yetkili ve sorumlu birimler Ankara'yı yazı bombardımanına tutun, konuyu gündeme getirin. Gerekirse daha geniş katılımlı değerlendirme ve tartışma toplantıları düzenleyerek konuyu gündemde tutup, bütün çözüm makamlarının konuya hakim olmasını sağlayın. Şahsım olarak ben de bu konuyu titiz bir şekilde takip edeceğim. dedi.
Kanun gereği kapalı sistemde el değmeden yapılan imalatın rekabet halinde olduğumuz Gaziantep yöresinde yeterli kontrol ve denetim yapılmadığı için zarara uğranıldığı, bu durumun haksız rekabete yol açtığı değerlendirildi. Buğday işlenmek için satın alınırken % 1 Bulgura Dönüştükten sonra % 8 KDV alınıyor. Bulgurdaki yüzde 8 KDV oranı üreticileri mağdur ediyor. Üreticiler yüksek KDV oranı nedeni ile pazar bulmakta güçlük çekiyorlar. Bulgurda KDV oranının, mercimekte olduğu gibi yüzde 1'e çekilmesinin, ülke ekonomisine katkı açısından yerinde bir karar olacağı gündeme getirildi. Ayrıca, halkımızın temel besin kaynağı olan bulgurun tüketiciye daha ucuz fiyatla sunulabileceği değerlendirildi. Mut bölgesi buğdayının bulgurluk buğday için istenen kalitede olduğu, gereken çalışmalar yapılırsa "Mut Bulguru" nun dünya çapında bir marka olabileceği değerlendirildi.Bu değerlendirmeleri dinleyen Sever; sizler, başta Mut TSO olmak üzere bütün yetkili ve sorumlu birimler Ankara'yı yazı bombardımanına tutun, konuyu gündeme getirin. Gerekirse daha geniş katılımlı değerlendirme ve tartışma toplantıları düzenleyerek konuyu gündemde tutup, bütün çözüm makamlarının konuya hakim olmasını sağlayın. Şahsım olarak ben de bu konuyu titiz bir şekilde takip edeceğim. dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder